Sidor

torsdag 7 november 2013

hur de dammar på Hallwylska


På visningen på Hallwylska så förutom att vi fick se föremål i ett nytt ljus och en rejäl inblick i jobbet för en konservator snappades det upp en massa bra tips om hur man ska sköta om gamla föremål. Direkt från experterna. Det måste inte heller handla om ett komplett bevarat 1800-tals palats med medeltidsgobelänger och eget galleri med inriktning holländsk Barock. Men vi alla har saker som vi är extra rädd om, för att de är gamla och sköra och/eller är måna om att de ska finnas i flera generationer till. Först tar vi lite allmänna saker, som damning, putsning och solljus.


- Tavlor kan åldras snabbt. Om färgen spricker och flagnar beror det delvis på underlaget, och en dålig färg. Tavlor blir också mörka med åren, och det bästa man kan göra i preventivt syfte är att damma av dem. Att göra rent mer än så kan bara en specialist göra. Men dra för all del inte fram en stor dammvippa nu. Nej, mjukt ska det vara för tavlorna. Konservatorer använder sig av gethårsborstar från Japan som man egentligen har till papper. Det är också förbjudet att börja damma av om tavlan har de minsta sprickor och flagor, för då trillar de sistnämnda ner. Titta på tavlan i sidoljus för att se damm och eventuella sprickor bäst.

- Till vidare damning rekommenderas inte färgglada dammvippor i plast. De kan lämna ludd efter sig och färga av sig så de tillför faktiskt skada. Istället rekommenderas dammvippor i struts. Strutsfjädrarna är mjuka och omsluter dammet på ett bra sätt. Sen känns det lite extra lyxigt och Downton-abbey-igt om man svischar runt en strutsvippa. 

- Microfiberdukar är INTE bra. Microfibrerna är små små trianglar, som repar! Om man drar en över armen så känner man faktiskt hur det rivs. Det ända som microfiberdukar är bra för är att dra en strutsdammvippa igenom så att dammet "torkas" bort, så släng dem inte.

- Torka inte förgyllda ytor med en fuktig trasa. Bladguldet som används är så tunt att om man håller upp det mot ett ljus kan man se rakt igenom. När man torkar med en fuktig trasa slits bladguldet bort och det röda som finns under lyser igenom.

- Sen har man ofta en hel del metall hemma som ska vårdas. Silver vet nog alla att när man rör det så blir det fläckar. Ibland kan de vara helt omöjliga att få bort. På Hallwylska putsade de sin silversammling var tionde år, men då var silvret också bakom montrar och ingen rörde det. Tänk också på att inte bli för ivrig i putsandet. Vissa silver föremål ska inte heller vara 100% befriade från svärta. Vid t ex etsningar kan det vara bra om  "inbuktningarna" är mörka så att motivet framhävs.  

- Ett putsmedel som rekommenderas är Brasso. En klassiker som är bra till exempelvis koppar, silver och mässing. Och tusen andra saker som ska putsas Finns att köpa på ABC Färgekonomi på Birger Jarlsgatan och K.A Jonsson. De rekommenderar också Brasso till mässingbeslagen på sina kristallkronor så Brasso får grönt ljus. Edit: Enligt K.A Jonsson finns Brasso sedan två år inte längre. :( Så jakten på ett nytt bra putsmedel har väl börjat då.

- till både putsning av silver, mässing och andra metaller får man inte använda putsmedlet Häxan. Häxan innehåller nämligen aluminiumoxid, som gör repor på metallen. Läs ingredienslistan på alla dina putsmedel och släng allt med aluminiumoxid. Till silverputs rekommenderas ett annat medel som de tyvärr inte kunde minnas namnet på, men som säljes hos guldsmederna i små ljusblå förpackningar. Medlet tillverkas i England men paketeras i Sverige, så etiketterna är på svenska.
Inte ens den hängivnaste ljust och fräscht anhängaren kan ogilla de här. 1700-tals hissgardiner kan man nog också ganska lätt sy själv.


- Solljus, eller rättare sagt UV-strålar, är väldigt skadligt. Det visste vi redan och är mer eller mindre noga med att smörja in oss med solskyddsfaktor och bära solhatt. Men våra inredningar tar också skada, se bara på gobelängerna som blev blå. Hur trendigt det än är med mängder av ljus så är det bra med gardiner eller rullgardiner, som är igendragna när man inte är i rummet/hemma då solen lyser som starkast.

pic source och pinterest