Sidor

torsdag 7 november 2013

Sy på en knappp


Våra kläder kanske inte alltid har den kvalitet som förr, men sanningen är att med bara lite färdigheter med nål och tråd kan man fixa de flesta problem istället för att slänga. Och att sy på knappar är kanske det mest grundläggande man ska kunna, för slitochsläng samhälle i all ära, men ingen vill slänga bara för att knappen har gått av. Och så händer det så ofta och är så irriterande. De trillade säker av lika ofta förr.
 Det bästa är att sy på en knapp innan den ens trillat av. Så fort du märker att den hänger väldigt löst är det bäst att direkt sprätta bort den så slipper man upptäcka på morgonen att det man tänkte ha på sig saknar en knapp och det ännu värre problemet när man tappat bort knappen och inte har en identisk. Jag är inte precis exemplarisk här men så gör man om man är smart. Annars får man lägga knappen på ett säkert ställe tills man hinner sy på den (mer det jag gör i praktiken).
Knappar är också ett bra sätt att ändra ett plagg lite. Om det ser slitet och trött ut kanske det bara är tråkiga slitna knappar som tynger ner. Testa att byta ut dem. Om knapparna är fina men plagget ändå måste slängas så spar knapparna till nåt annat.Först markerar man platsen där knappen ska sitta som på bilden. Stäng bara som det skulle bli med knappen och nåla. Sen trär man på sytråden. Trä dubbelt så går det fortare.Sy fast ett varv över en tändsticka. Tändstickor är bra för de brukar inte halka iväg. De skapar ett mellanrum mellan knappen och tyget. På den här koftan är mellanrummet inte superviktigt, för tyget är ganska tunt, men på t ex en jacka måste man göra så här. I alla fall så sitter knappen mycket stadigare varje gång man gör så här så du slipper sy på knappen igen om två användningar.Sy runt ett antal varv. Om knappen har två par hål dubblerar man det här steget givetvis med det andra hål-paret, eller syr i kors. När det känns tillräckligt syr man bara halvvägs, som på bilden, så att man hamnar vid knappen under tändstickan.


Dra bort tändstickan och snurra runt tråden ett par varv. Och sy sen ner till baksidan.Man fäster det hela genom att sy genom trådklumpen på baksidan, dra långsamt, för det blir en ögla som försvinner om man drar för fort. Genom den öglan syr man. Upprepa det här stygnet några gånger och klipp sen av tråden.

Tadaa! Knappat och klart.